KLIK SINIBakers1171 - Homemade & Halal


Tuesday, January 12, 2010

SYIRIK AKHBAR

Syirik Akhbar.(Syirik Besar)
-Diantara bentuk-bentuk Syirik Akhbar,berdoa kepada berhala-berhala,memohon pertolongan dari mereka,bernazar untuk mereka,menyembelih untuk mereka dan sebagainya.

Firman Allah SWT

Yang demikian itu ialah petunjuk Allah, yang dengannya Ia memimpin sesiapa yang dihendakiNya dari hamba-hambaNya; dan kalau mereka sekutukan (Allah dengan sesuatu yang lain) nescaya gugurlah dari mereka, apa yang mereka telah lakukan (dari amal-amal yang baik).(surah Al-An'am:88)

Firman Allah SWT

Tidaklah layak orang-orang kafir musyrik itu memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah, sedang mereka menjadi saksi (mengakui) akan kekufuran diri mereka sendiri. Mereka itu ialah orang-orang yang rosak binasa amal-amalnya dan mereka pula kekal di dalam neraka.(surah At-Taubah:17)

Orang yang mati sedang ia masih melakukan syirik akhbar ia tidak akan diampunkan.

Firman Allah SWT

Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.(surah An-Nisa:48)


Firman Allah SWT

Demi sesungguhnya! Telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Bahawasanya Allah ialah Al-Masih Ibni Maryam". Padahal Al-Masih sendiri berkata:" Wahai Bani Israil! Sembahlah Allah, Tuhanku dan Tuhan kamu, Bahawasanya sesiapa yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain, maka sesungguhnya Allah haramkan kepadanya Syurga, dan tempat kembalinya ialah neraka; dan tiadalah seorang penolong pun bagi orang-orang yang berlaku zalim".(surah Ma'idah:72)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...